Videos & podcast

Hos en vanlig svensk grisbonde

2017-04-03 15:00 #0 av: veggie4every1

Ser det ut så här:

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-03 15:18 #1 av: Jaguar_

Helt sjukt att det får se ut såhär och att folk som jobbar med det kan med och se det utan att göra något.... Funderar Detta borde ändras snarast! Stackars grisar!

Anmäl
2017-04-03 16:56 #2 av: landsbygdsbo

Nu ska vi se. Den bur man använder i danmark är väl inte tillåten i Sverige, en bur som tvingar suggan att ligga så att hon inte klämmer kultingarna

Då hålls även kultingarna under värmelampan med lätt tillgång till spenarna..

Men frågan uppkommer då, hur mår suggan?

Men rättegången är väl inget att orda om...de är ju skyldiga och ska fällas.

Anmäl
2017-04-03 17:28 #3 av: vendelay

#2 Varför envisas du med att posta bilder utan att berätta om du har tillåtelse att använda dem? Du vet mycket väl vid detta laget att det är olagligt. 

Såg denna video häromdagen. Helt absurt hemskt. Var någon i YT-kommentarerna som hade skrivit något i stil med "när ska de som hindrar lidande och död vara hjältarna?" och jag tänker i de banorna ofta. Hon har ju inte gjort någonting dåligt mot bonden, hon har inte förstört någonting, hon har inte ens berättat vart det är.Det enda hon har gjort är att visa vd människor betalar för.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-03 18:05 #4 av: landsbygdsbo

Då gör vi så här då

http://2.bp.blogspot.com/-UdtKjjH5laM/UUnyxk3b9cI/AAAAAAAAGZc/5SRbqPzkMtI/s1600/fixgris.jpg

Fast jag förstår egentligen inte hur du kan tillåta bilder från ett pågående brott (olaga intrång) där privat egendom filmas och läggs ut utan ägarens tillåtelse, i princip samma sak som att lägga ut en bild utan copyrätt . Och jag visar ju bara , olovligt en bild som beskriver varför danskt fläsk är så mycket billigare

Hon har brutit sig in, hon har använt annans egendom i propagandasyfte och hon skulle kunna ställas till ansvar om hela besättningen slogs pga infektion. Inbrott är inte lagligt.

Tråkigt bara att ingen försöker gå in till amkorna här hemma om natten...det skulle de med säkerhet inte göra om...och jag skulle inte ha ngt att göra med de skador som uppkommer. Det står djuren själva för, de gillar inte inkräktare när det är mörkt.

Anmäl
2017-04-03 18:14 #5 av: veggie4every1

#4 Det är upphovsrättslagen som bestämmer det. Jag hade gärna haft kvar bilden av den fixerade suggan annars.

Jag tycker att man bör visa sådana här bilder och filmer om de finns att tillgå eftersom myten bör dödas om att svenskt kött är så fantastiskt bra för djuren.

Det djurvänliga alternativet är dock att äta en växtbaserad kost, inte att fixera suggorna.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-03 18:22 #6 av: landsbygdsbo

#4 Hm..och vad ska grisarna äta då? för ingen köper ju längre foder till dem om man inte får kapitalisera på dem....

Anmäl
2017-04-03 18:33 #7 av: vendelay

#4 INGA bilder får publiceras utan ägarens tillstånd. Videon här ovanför är inte publicerad av veggie4every1, den är ju bara "länkad" till Youtube där ägaren har lagt upp den.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-03 18:47 #8 av: veggie4every1

#6 Vi kan lära oss att känna samma empati för grisar som vi gör för exempelvis hundar eller andra "söta" djur.

Det finns ingen moralisk skillnad mellan de olika djuren, vi lär oss att särskilja djuren och kan således också lära om. Vi har ju kapaciteten och intelligensen till att lära om, även om vi kanske uppvisar en del tröghet på det planet emellanåt.

Jag såg ett klipp på facebook härom dagen av en före detta mjölkbonde som hade ändrat sig och nu lever av att odla istället. Hans kor får leva ut sina liv på hans gård och människor från hela världen skänker pengar till foder. Underbart att seHjärta

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-03 19:07 #9 av: vendelay

#8 Ja, det finns ju personer som håller typiska djur som brukar slaktas (jag menar kor, får, grisar osv) som folk skänker pengar till. Finns det kärlek finns det möjligheter. Jag vet att andra tror att världen drivs av pengar men det finns mycket kärlek också. Gotlands djurfristad är ett exempel där det finns bland annat får och de får ju in pengar av folk som skänker.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-03 19:49 #10 av: landsbygdsbo

#8 ja på det viset kan jag ju hålla djur, Veganer i världen betalar för mat o husrum för djuren.

På det viset så kan markerna hållas öppna, foder till nötkreatur, hästar o andra produceras. Ska jag öppna ett konto?

Enligt principen, pengar som kommer in köper djur, räcker inte pengarna går de till slakt?

Fast...om man tittar på katthemmen så verkar det ju som om de får kämpa med ekonomin.

Anmäl
2017-04-03 19:54 #11 av: vendelay

#10 Du kan vara lugn, det finns inte en jäkel som skulle betala dig för att ta hand om djur.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-03 20:27 #12 av: landsbygdsbo

#11 Det gäller nog inte bara mina djur. så vi kör nog på som tidigare.

Att en djurhållare tack vare skicklig marknadsföring kan leva på att gratis härbärgera djur tack vare frikostiga bidrag är ju knappast att betrakta som ett hållbart argument. Jag skulle nog kunna plocka fram en rökande. baconätande engelsman som fyllt 95 år, men det bevisar ju knappast bacons hälsoeffekterSkämtar

Anmäl
2017-04-04 12:14 #13 av: veggie4every1

#12 Nu var inte det något argument, utan ett exempel på att det finns empati och kärlek till djuren hos en del människor. 

Jag tror vi kan sprida den empatin till flera och inte bara se djuren som något att kapitalisera på och som vi ger mat om vi tjänar pengar på det.

Bonden jag talar om har utvecklat högre empati för sina djur än du har. Han planerar inte att slakta några djur även om han inte får in pengar som täcker kostnaderna utan då kämpar han på ur egen ficka. Det är så fint att höra honom tala.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-04 12:29 #14 av: landsbygdsbo

#13 så du insinuerar att det inte finns empati och kärlek till djur hos de som inte delar din inställning?

Bonden du talar om har funnit sin nisch. Han har inkomster som finansierar sitt djurhållande.

Hur ska de göra som inte har det?

För de allra flesta skulle det betyda utslaktning av djuren och att plantera igen beten och gå in för en intensifierad spannmålsodling. Dvs byta djuren mot gran o veteöken

För ekonomi går före empati..så är det ute i verkligheten. Annars skulle du med säkerhet ta hand om massor av djur som lider idag eller hur?

Anmäl
2017-04-04 14:00 #15 av: veggie4every1

#14 Om man bara ger mat till djuren för att man tjänar pengar på dom så tycker jag inte att det vittnar om kärlek eller speciellt mycket empati. 

Nu kanske kärlek och empati dock betyder olika saker för dig och mig. Men i mina ögon är inte det kärlek och jag skulle inte vilja bli älskad på det viset.

Vi alla är delaktiga och ansvariga i djurförtrycket och jag tycker inte det är orimligt att alla är med och betalar avvecklingen i form av skatt exempelvis. 

Men det är fint att se att människor ställer upp frivilligt och det är fint att höra bönder som inte försvarar djurförtrycket. 

Det ger mig hopp om förändring Glad

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-04 14:09 #16 av: landsbygdsbo

#15

Så hur många djur räddar du från lidande om året. Det finns massor av djur som avlivas varje år eftersom ingen kan eller vill ta hand om dem. Där kan du visa din empati, oberoende om du har ekonomi till det eller ej, eftersom ekonomin inte spelar ngn roll...enligt somliga. Fast även de lär sig med tiden, ibland den hårda väven över KK.

Jaha, så nu vill du höja skattetrycket ytterligare i ett land med världens (bland världens )högsta skattetryck. Och vilka följder tror du det får för samhällets betalningsförmåga på sikt?

PS hur många bönder handlar det om? Jag har bara hört talas om ngr få world wide....

Anmäl
2017-04-04 14:48 #17 av: veggie4every1

#16 Alla kan rädda djur från lidande och död genom att välja en växtbaserad kost och troligen spara några kronor på det också. En icke-vegan dödar ungefär 15 däggdjur och 2000 fiskar per år. 

Hur mycket läggs via våra skattepengar på att upprätthålla djurförtrycket tror du? Du vet ju att vi betalar med vår skatt stora avgifter till EU och att mycket pengar där går till mjölk och kött subventioner. Det kan istället gå till avveckling.

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-04 15:24 #18 av: landsbygdsbo

#17 Det var inte vad jag frågade om, Jag frågade inte vad vi gör utan vad du gör.

Hur många djur räddar du från död och lidande.

Hur många katter, hundar som annars skulle avlivas?

Att undvika att djur dödas genom ett aktivt val av föda är naturligtvis en väg. Men hur många räddar du aktivt? Inga förmodligen eller möjligtvis en eller två....

Jag möjliggör liv för ett stort antal djur genom att deras biotop bevaras. Jag har anlagt viltvatten där ett stort antal djur finner levnadsutrymme. De änder som häckar där beskattas sedan över de nytröskade fälten.

Anmäl
2017-04-04 17:50 #19 av: Dex

#18 Vad menar du med att änderna beskattas?

Anmäl
2017-04-04 18:41 #20 av: landsbygdsbo

#19 detsamma som när vi beskattar rådjursstammen som drar nytta av den biotop vi skapat eller de vildsvin som drar nytta av det vi odlar. Det betyder att vi fyller frysen med dem.

Vi lägger ner energi på detta. Däggdjur, fåglar insekter o växter drar nytta av det.

Vi förbereder marken för att så och vi skördar när den tiden kommer. Samma sak med det vilda.

Och vi i vår tur drar nytta av det.

Anmäl
2017-04-04 20:51 #21 av: vendelay

FN har gått ut och sagt att om alla gick över till en växtbaserad kost skulle ingen på planet svälta. Så då har vi klarat av den ekonomiska delen.

I och med att vi slutar konsumera djur försvinner också det enorma problemet med allt vatten som krävs till det. Då behöver vi inte lägga pengar på det.

Skulle dessutom hela världen bli veganer skulle det finnas mer än tillräckligt med pengar för att rädda varenda liten köttkanin och försöksråtta. Tror du inte typ Brad Pitt har råd?? Pengarna finns och om folk släppte in lite kärlek i sina egoistiska hjärtan skulle pengar inte vara ett problem.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-04 20:58 #22 av: landsbygdsbo

#21 Låter ju bra, men kan du då förklara för mig hur Inuiter, massajer och de renhållande folken skulle överleva...

Dessutom kräver ju din tanke en total socialisering av alla tillgångar på jorden..hur vill du genomföra det?

Och hur vill du fram de resurser som krävs för att betala för de produkter som ska ätas...för bönderna lär inte jobba gratis i framtiden hellerSkrattar

PS har du källa för ditt påstående, där kanske man förklarar hur man se det hela genomfört...

Anmäl
2017-04-06 16:04 #23 av: [ludden]

#21 Och dom som lever på fiske då? Det finns faktiskt människor på ögrupper som inte har råd att köpa grönt. Deras basföda är fisk och ris. Grönsaker är för dyrt och få har råd med den lyxen. 

Betalar du maten till dom som inte har råd med grönt? Var glad istället att du har råd att äta det du vill och det gäller även alla andra. Det finns faktiskt människor som kämpar varje dag med att överleva och skaffa mat för dagen. 

Anmäl
2017-04-06 16:24 #24 av: Hime

Har inte läst hela tråden men filmen är hemskare än det egentligen är. De där staplande smågrisarna tex, de är nyfödda och då ser de ut så. Tänk er hur ett föl eller nyfödda kattungar ser ut, de skakar och staplar, helt naturligt. En del av de där kultingarna är troligen dödfödda vilket inte är helt ovanligt. Bonden har nog bara inte hunnit flytta ut dem. 

Att bonden blir arg att nån har gått in har jag stor förståelse, en okänd människa kan dra med sig en sjukdom vilket kan göra att hela besättningen måste avlivas. En väns bekant hade påhälsning av några djurrätts aktivister som gick in och filmade och drog med sig nån sjuka. Över 300 grisar fick då avlivas. Ledsen 

Till sist så vill jag infoga att jag tycker inte det här är ok. Jag visste inte att det faktiskt var så trångt. Ser hemskt ut med järnstolpen. Jag är inte vegan men jag äter inte kött. Däremot tycker jag att det är viktigt när man diskuterar att man har all fakta korrekt och klar för sig.  

Hoppas jag inte trampat någon på tårna Glad 

Anmäl
2017-04-06 22:11 #25 av: vendelay

Ljudupptagning från rättegången.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-06 22:50 #26 av: veggie4every1

#23 Visst finns det människor som kämpar för att överleva och skaffa mat för dagen. 

Det rättfärdigar dock knappast att vi som inte kämpar för att överleva och skaffa mat för dagen utnyttjar och dödar 70 miljarder landlevande individer varje år.

#25 Tack Glad

Expressen har skrivit om det: http://www.expressen.se/nyheter/jessica-atalad-for-att-hon-filmade-doende-grisar/

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-06 23:05 #27 av: landsbygdsbo

Hm...2 till 3 gånger fler kultingar än i de vilda...

Ett vildsvin får mellan 6 till 8 kultingar

Alltså borde en tamgris få mellan 12 till 24 kultingar..

I verkligheten ligger det på ca 12-13 kultingar

per kull.

Överdrifter som vanligt

Sedan att grisar skriker när ngn rycker i dörren till stallet är naturligt.. Nattetid brukar det vara tyst...tills någon kommer in, då brakar det löst. så...

Anmäl
2017-04-07 09:06 #28 av: [Tänkpådet]

#23 vendelay refererade till hur FN givit råd om hur vi bör ändra vår kost för att minska vår negativa globala påverkan. Jag förstår inte riktigt din poäng så rätta mig om jag har fel men du tycker alltså att fns råd är felaktiga för att det finns några få människor som inte har möjlighet att följa råden? Som sagt rätta mig gärna för jag hoppas att du inte är så korkad.

Anmäl
2017-04-07 11:34 #29 av: landsbygdsbo

#28 Några få?

Majoriteten av befolkningen på landsbygden i områdena söder om sahara är direkt beroende av sina djur.

Ser väl inte mycket bättre ut på den asiatiska landsbygden.....

UN:s rekommendationer gäller väl den industrialiserade världens överdrifter i konsumtion..men de kanske jag är för korkad för att fatta?

Anmäl
2017-04-07 15:25 #30 av: [Tänkpådet]

#29 det jag skrev var inte riktat till dig, du har rätt om att UN riktar sig främst mot den industrialiserade världen, men även till alla andra i förlängningen åxå eftersom när länder utvecklas ekonomiskt så ökar oftast animaliekonsumtionen vilket är väldigt destruktivt, eftersom det tar väldigt mycket resurser i gämförelse med många växter... poängen var att UN propagerar för en globalt minskad animaliekonsumyion och det gör dom trots att det finns dom som inte i nuläget klarar sig utan....

Anmäl
2017-04-07 15:48 #31 av: landsbygdsbo

#30

Det är ju orsaken till varför köttkonsumtionen ökar ww.

Att minska den industrialiserade kött/ägg o fjäderfäproduktionen skulle gynna planeten ekologiskt och även vad det gäller djurhantering.

Det UN talar om är endast sett ur en ekologiskt o resursekonomiskt synvinklel.

Man andas inte ens om mördande slaktare...

Om man ser på fosfortillgången så lär vi i framtiden inte kunna odla utan att integrera animalieproduktion i lantbruket, vare sig vi vill eller ej.

Anmäl
2017-04-07 22:12 #32 av: [Tänkpådet]

#31, nej jag vet att dom inte vill dra in etik i det hela, vilket jag såklart tycker är synd men folk bryr sig helt enkelt inte... jag menar det känns rätt meningslöst att dra upp att vi borde minska animaliekonsumtionen pga andra arters lidande när vi knsppt bryr oss om vår egna art... vad jag har förstått av fosfor så kommer den ur marken och inte djur så drt låter lite wierd att vi kommer vara tvungna att använda djur för fosfor i framtiden...

Anmäl
2017-04-07 22:26 #33 av: landsbygdsbo

#32

Som upplysning

Fosforns kretslopp

Precis som andra näringsämnen följer fosfor ett kretslopp i naturen. Från marken tar växterna upp näringsämnen, som sedan återvänder till marken, antingen direkt när växten vissnar och förmultnar eller efter att först ha passerat djur och människor. En del näringsämnen, främst kväve, svavel och en väsentlig del av fosforn växlar dessutom mellan organisk (biologisk) och oorganisk (mineralisk) form. De byggs in i växternas organiska föreningar. Genom mikroorganismernas verksamhet övergår de sedan åter i oorganisk form och kan på nytt tas upp av växterna,

Det innebär att man genom att låta djur få sitt foder på i övrigt icke odlingsbar mark kan överföra fosfor från den marken via gödseln. Man kan därigenom förbättra odlingslotter nära bostaden (för odling av grönsaker/spannmål) och ta hö från avlägset belägen mark

Allt levande innehåller fosfor och tar upp fosfor under sin levnad. En övergödd sjö, exempelvis kan återfå vattenkvaliteten om man i omgångar fiskar bort stora mängder fisk, och därigenom lyfter bort fosfor från sjön. Den här fisken går utmärkt att röta och det sedan brunna materialet är ett utmärkt gödningsmedel för trädgårdsodling.

Anmäl
2017-04-07 22:38 #34 av: [Tänkpådet]

#33 ok tack.

Anmäl
2017-04-08 08:23 #35 av: Gen

#33 snälla nån. Överfiskning är ett svar på övergödning? Nivån på dina inlägg ibland alltså.

Anmäl
2017-04-08 09:16 #36 av: landsbygdsbo

#35 Jag ska vara så snäll Skrattar Och nivån i det här fallet är ju under vattenytan, av praktiska skäl. Det är naturligtvis inte en lösning för alla vatten. Men den har visat sig vara framgångsrik i sjöar som man provat i..

"För första gången har restaurering av övergödda sjöar genom reduktionsfiske bedömts genom en systematisk utvärdering. Genom att fiska bort mört, braxen och liknande fiskar kan man öka andelen djurplankton, som i sin tur äter växtplankton. Detta har visat sig vara en framgångsrik metod för att förbättra vattenkvaliteten." ?  och
Reduktionsfisket blev särskilt framgångsrikt i relativt små sjöar som hade kort omsättningstid och höga fosforhalter före ingreppet."

Källa http://www.kva.se/Om-akademien/Akademinyheter/nr-2-2015/reduktionsfiske/

Så det handlar inte om "överfiskning" Det handlar om att med riktade aktioner ändra den biologiska balansen i en sjö. Men jag är inte förvånad..faktakunskaper är ibland svåra att hålla sig med, så det bjuder jag på.  ps dykning är rätt trevligt..i rätt vatten

Cool

Anmäl
2017-04-08 11:09 #37 av: Gen

#36 Åh, det fanns en källa där bakom. Kul! Det var intressant. Tackar för det. Tummen upp

Du verkar dock ha missuppfattat innehållet. I alla fall så som du använder det i din första post (#33) så om du hade länkat direkt kanske det hade blivit rätt? Cool se det som et tips Får idé till nästa gång Skämtar

Det är inte som du påstår att man genom fiske lyfter bort fosfor och på så vis motverkar övergödningen ( som är hela fundamentet i din argumentation att djur måste dödas för att forsforskretsloppet ska fungera). Metastudien visar att man kan minska andelen växtplanton, och därmed öka vattenkvaliteten (definierat som ökat siktdjup och minskad klorofyllkoncentration) genom riktat fiske. Fosforhalten förändras inte av detta. I alla fall inte som det beskrivs i den här studien. Men jag tyckte som sagt det var intressant ändå, så tack för länken! Fortsätt gärna så. 

Anmäl
2017-04-08 12:07 #38 av: landsbygdsbo

#37 min förståelse gjorde att jag skrev "Det handlar om att med riktade aktioner ändra den biologiska balansen i en sjö."

Eller har du en annan åsikt när du nu läst det hela?

Att man lyfter ur den fosfor som fiskarnas biomassa innehåller kan väl inte ens du neka till. Att den aktuella sjöns biologiska  balans ändras inser väl även den dummaste efter artikelns förklaring (jag gjorde det juSkrattar)

Att jag var medveten om detta innan artikeln skrev beror förmodligen på att jag jobbat med verksamheter närliggande till limnologi, men det kunde du ju inte vetaSkämtar

Vi använde en flytgödsel bassäng för de tonvis med vitfisk som togs upp och det hela plöjdes ner ngr månader senare... Enda nackdelen var lukten. Men i en rötgas ballong är det ju inget problem.

Nej att lyfta ut fosfor är inte fundamentet i min argumentering, det är ngt du konstruera för att den ska passa din.

Djurhållning är essentiell för ett hållbart jordbruk där man i görligaste mån undviker kemikalier av alla de slag. Eftersom vallen måste till då i växtföljden så betyder det att kostnaderna för det alternativet hålls nära om man kan förädla grönmassan i vallen till andra högvärdiga näringsämnen som vi människor kan konsumera.

Detta gäller i ännu högre grad  där människor lever från hand till mun på små gårdar under låga tekniska förhållanden.

Anmäl
2017-04-12 19:46 #39 av: vendelay

Tog typ en halvtimma så hade folk samlat in varenda krona (och mer!!!) och betalade henne böter utan att blinka. Hjärta

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-12 20:35 #40 av: landsbygdsbo

Bra, då står 2 saker klara

1 hon blev fälld

2 Boten är betald

Vem som betalar är ju staten egalt

Anmäl
2017-04-18 13:00 #41 av: [ludden]

#26 Så vad vill du folk ska göra? Sluta äta helt för att vissa tycket att man inte ska äta kött och fisk?

Anmäl
2017-04-18 18:25 #42 av: veggie4every1

#41 Jag tycker att man bör sluta att äta animalier. Det har aldrig varit lättare än det är idag. 

Att sluta äta helt är väl dock att ta i Funderar

Sajtvärd på Djurrätt ifokus & Medarbetare på Vegan ifokus      
VäckarklockaIf Not You, Who? If Not Now, When?
Väckarklocka

Anmäl
2017-04-18 19:53 #43 av: vendelay

#41 & #42 Det är ju allmänt känt att veganer slutar äta helt och enbart lever på ekologisk friflygande luft.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-04-18 21:04 #44 av: landsbygdsbo

#43 du menar att ni silar fram mygg o knott mellan tänderna ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.